Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Hospitalizace není dovolená..

jak by se ze začátku mohlo zdát pro všechny, kteří nikdy hospitalizací neprošli. Hospitalizace je proces. Proces, ve kterém často odkrýváte vaše nejniternější a nezranitelnější sebe sama.  Proces, ve kterém je vám často nepříjemně zle, ze kterého jste naštvaní. Ale existuje toho spousta.  Jak si člověk může vybrat práci, lékaře, jak si člověk může vybrat školu, tak si mnohdy může vybrat, jakou hospitalizaci podstoupí a kde.  Je vlastně zvláštní, jak moc se tato místa rozlišují, i když mají stejný cíl.  Je zvláštní, jaké lidi tam potkáte a často z toho jsou přátelé na celý zbytek života. Často jen ostatní pacienti donutí změnit názor. Je extrémní rozdíl být na otevřeném a uzavřeném oddělení.  Na otevřeném oddělení bývají lidé, kteří se rozhodli se sebou něco dělat. Na uzavřeném oddělení se často nachází pacienti, kteří jsou nebezpeční nejen sobě, ale i okolí.  I když třeba nechtějí. Nebo to nedělají úmyslně.  Ale není to dovolená.  Lidé sem dobrovolně moc nejezdí.  Často je to na dlouhý

Chci, ale nemůžu!

Lidem se často nic nechce. Ne proto, že by k tomu měli nějaký extra důvod. 
Prostě se jim nechce.
Mají přece nárok, nic nedělat. Vždyť pracují, starají se o děti, o své blízké, o zvířata. Chodí sportovat. 
S diagnózou je to ale často naopak.
Člověk by často rád něco dělal, protože by hrozně chtěl.
Ale nemůže. Protože na odpočinek často nemá nárok.
Ten nárok si nárokuje sám, jeho okolí, široké okolí, které říká, že "si musí najít práci, že se jen nudí a proto má problémy, že si to beztak pouze vymýšlí, aby byl zajímavý."
S diagnózou člověk často nemůže, protože i banální nákup nebo vynesení odpadků jsou nesmírně náročné činnosti. Ne fyzicky. 
Emočně. Mentálně. 
Každý na vás hledí. Co si asi říkají, že? Upřímně, nic. Jste jim docela buřt, hlavně ve velkoměstě. Jako je třeba Brno. 
Člověk, který má HPO, ADHD, nestabilní poruchu, deprese a úzkosti, či jiná onemocnění, která se léčí, která jakkoli ztěžují každodenní žití.
 By si hodně moc přál, umět odpočívat. Ale snaha vyrovnat se normálnu je tak nesmírně náročná a vyčerpávající... 
A tak by člověk občas chtěl. Nic nedělat. A mít na to nárok. 
Jako jiní.
Zdraví.

Komentáře

Oblíbené příspěvky